2010. augusztus 24., kedd

Suzanne Collins : Az Éhezők Viadala

10 nyílvessző a 10-ből

„Mindenki emlékezni fog ránk. Az emberek megjegyzik az arcomat, és a nevemet. Katniss. A lány, aki lángra lobbant.”

Fantasztikus. Frenetikus. Letehetetlen. Izgalmas. Kell még, hogy ragozzam? Az olvasása alatt volt hajtépős rész, visszakiabálós rész (mármint a könyvnek), senkineszóljonhozzám rész. Úgyhogy bártan tudom ajánlani mindenkinek.
A történet röviden: valahanyadik világégés után a nagyra becsült Amerika megsemmisült. A helyén egy új állam, a Panem jött létre. Ez pedig 12 körzetre van felosztva, plusz a főváros a minden jótól roskadozó Kapitólium. A panemi embereknek pedig van egy olyan jó szokása, hogy minden évben megrendezik az Éhezők Viadalát, aminek bizonyos történelmi háttere van, de tulajdonképpen egy nagy show az egész. Kívülről… Belülről, a résztvevők számára élet-halál harc. Cél: életben maradni, hisz a győztesnek örök dicsőség a jutalma, no meg pénz és kaja dögivel, mert abból bizony igen csak kevés van a körzetekben. Szóval minden körzetből egy fiú és egy lány versenyzőt indítanak. A főszereplő egy bizonyos Katniss Everdeen, akit igen hamar meg lehet kedvelni temperamentuma és beszólásai miatt. Ő viszont úgy kerül bele a dolgok közepébe, hogy a Viadalra kisorsolják a 12 éves kishúgát, Katniss pedig önként jelentkezik a helyére. Mivel a jelölés a kicsinek a halálos ítéletével egyenlő, nem különben az ő számára. Viszont Katnissnak már volt ideje megedződni a mindennapok során, hisz neki kell eltartania kishúgát és szinte mindenre képtelen anyját. A győzelemért pedig bizonyos áldozatokat kell hozni. Súlyos áldozatokat… Hiszen a Viadalon az életösztön az emberség ellen dolgozik, a túlélés pedig a szerelem ellen.
Bár azt hiszem, már így is túl sokat árultam el. Lebilincselő olvasmány. Én az EFOTT alatt olvastam ki 2 nap alatt, a pihenések között. Viszont a mostani sorozat mániát látva nem kell meglepődni azon, hogy ez is egy trilógia első része. A második rész a Catcing Fire külföldön már megjelent, nálunk pedig karácsonyra ígéri az Agave, úgyhogy lesz mit kérni a fa alá. A harmadik rész pedig frissen ropogósan ma került az amerikai polcokra. Hurráá! De erre sajnos magyarul még várni kell, nyárig minimum. Bár mindig jöhetnek meglepik.
A történet nagyjából a Battle Royale és a Big Brother keveréke. Legalábbis lehetne mondani, bár szerintem a Battle Royalnál sokkal emberibb, átélhetőbb. Talán az is szerepet játszik ebben, hogy itt maga a szereplő meséli. Az ő szemszögéből láthatjuk a dolgokat. A másik pedig, hogy nem olyan eszetlenül vérengző, mint a japán párja.
Pozitívumként említeném meg még azt is, hogy nem nyújtja a sztorit mint a rétes tésztát, mert ebben a 200 valahány oldalban is benne van minden ami kell. Collins jól ír, kitér mindenre, nem szájbarágós és nem is elnagyolt. Mindenből épp amennyi kell.
A hírek szerint ebből is film készül hamarosan. A Lionsgate vette meg a jogokat, akik felelősek voltak többek között a Fűrész sorozatért is. Ezért is remélem, hogy ebből a könyvből nem lesz egy Twilight-hisztériához hasonló őrület.

Itt egy egész jó fanmade trailer róla:




Eredeti cím:
The Hunger Games
Kiadó: Agave Könyvek Kiadó Kft.
Fordította: Totth Benedek, 2009

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése